Ontdek Tabuk

< Terug naar overzicht

Direct verder naar:

Deel deze informatie

Goed voorbereid op reis?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang de 21 gouden reistips helemaal gratis!

In het noordwesten van Saoedi Arabië, ver weg van de bruisende drukte van Riyad en Jeddah, ligt een stad die wacht om ontdekt te worden: Tabuk. Deze regio, doordrenkt van oude geschiedenis, spectaculaire landschappen en mystieke legendes, biedt avonturiers en reizigers een unieke ervaring die de traditionele Arabische gastvrijheid combineert met onverwachte natuurlijke wonderen.

Een rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat

Tabuk is een stad die al duizenden jaren een belangrijke plek inneemt in de Arabische geschiedenis. Het was een cruciaal knooppunt op de handelsroute van wierook, en zelfs in bijbelse verhalen wordt Tabuk genoemd als een plek waar profeten zoals Mozes en Mohammed ooit voetstappen achterlieten. De regio was ooit het centrum van het oude koninkrijk Midian, waar archeologen nog steeds overblijfselen van oude nederzettingen ontdekken. Het Tabuk Kasteel, een imposante vesting die oorspronkelijk in 1559 werd gebouwd en door de eeuwen heen verschillende renovaties heeft ondergaan, is een must voor geschiedenisliefhebbers. De hoge muren en wachttorens bieden een glimp van de rijke culturele erfenis van de stad.

Adembenemende landschappen: een woestijn met vele gezichten

Tabuk wordt omringd door enkele van de meest spectaculaire natuurverschijnselen die Saoedi Arabië te bieden heeft. De Wadi Rum, een uitgestrekte woestijn die bekendstaat om zijn dramatische zandsteenformaties en eeuwenoude rotstekeningen, doet je het gevoel krijgen dat je op een andere planeet bent beland. Het is dan ook geen verrassing dat Wadi Rum meerdere keren is gebruikt als filmlocatie voor sciencefictionfilms, waaronder The Martian. Reizigers kunnen hier kamperen onder een indrukwekkende sterrenhemel of met een 4×4 over de duinen rijden en de woestijn op een avontuurlijke manier verkennen.

Niet ver van de stad ligt ook de majestueuze berg Jebel Al-Lawz, oftewel “De Berg van Amandelen”, die vooral in de winter een magische transformatie ondergaat. Het is een van de weinige plekken in Saoedi-Arabië waar sneeuw valt, wat een surrealistisch beeld creëert van een besneeuwd woestijnlandschap. Veel reizigers geloven dat deze berg de ware locatie is van de Bijbelse berg Sinaï, wat een extra mystiek element toevoegt aan het beklimmen van deze top.

De Rode Zee ontdekken: duiken en stranden

Tabuk ligt op slechts een korte rit van de Rode Zee, en dat betekent dat je als bezoeker de kans krijgt om te genieten van ongerepte koraalriffen en rustige stranden. De kuststad Haql, ten noordwesten van Tabuk, is een van de beste plekken om de onderwaterwereld van de Rode Zee te ontdekken. Hier kun je snorkelen en duiken tussen koraalriffen die vol leven zitten met kleurrijke vissen en zeeleven. Een bijzondere duikervaring wacht bij het Georgios G.-wrak, een scheepswrak dat sinds de jaren zeventig voor de kust van Haql ligt. Dit verroeste schip, vaak “het Titanic-wrak van Saoedi Arabië” genoemd, biedt een spookachtige maar fascinerende duikervaring.

Voor wie liever op het droge blijft, biedt Haql’s stranden rust en ontspanning. Het kristalheldere water en de zachte golven maken het een perfecte plek om te zwemmen of te genieten van een zonsondergang, met de indrukwekkende bergen van Jordanië in de verte.

De verborgen oase van Tayeb Ism

Verstopt tussen de woestijn en de bergen, vlakbij de grens met Jordanië, ligt een van de best bewaarde geheimen van Tabuk: de Tayeb Ism-oase. Deze verborgen parel, gelegen in een smalle kloof, biedt een opvallend contrast met de omliggende woestijn. Wandelend door deze oase kom je heldere beekjes, palmbomen en steile rotswanden tegen, wat de plek doet aanvoelen als een groen paradijs in het midden van een dor landschap. Voor wandelaars en natuurliefhebbers is Tayeb Ism een droom die uitkomt. Het is een unieke kans om een zeldzaam ecosysteem te ervaren dat bijna onwerkelijk lijkt in een regio die bekendstaat om zijn droogte.

Een warm welkom in de moderne stad

Hoewel Tabuk voornamelijk bekendstaat om zijn historische en natuurlijke bezienswaardigheden, biedt de stad zelf ook een levendige mix van moderne voorzieningen en traditionele cultuur. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de lokale sfeer door een bezoek te brengen aan de kleurrijke Tabuk Souq, waar je alles kunt vinden, van handgemaakte tapijten tot specerijen en sieraden. Proef de lokale keuken in een van de vele restaurants, waar je traditionele gerechten kunt proberen zoals mandi (geparfumeerde rijst met lamsvlees of kip) en kabsa (een rijstgerecht vol met kruiden en vlees).

De inwoners van Tabuk staan bekend om hun warme gastvrijheid. Je zult merken dat de lokale bevolking graag met reizigers praat en hen uitnodigt voor een kop Arabische koffie of thee, compleet met dadels. Dit is een prachtige manier om de cultuur van Saoedi Arabië van dichtbij te ervaren en verhalen te delen over de schoonheid en geschiedenis van dit fascinerende deel van het land.

Of je nu een geschiedenisfanaat bent, een natuurliefhebber, of gewoon op zoek bent naar een avontuurlijke reis buiten de gebaande paden, Tabuk heeft voor ieder wat wils. Het is een stad die niet alleen rijk is aan oude verhalen en natuurlijke wonderen, maar ook klaar is om haar geheimen te delen met degenen die durven te verkennen. Tabuk is nog een relatief onbekende bestemming, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat reizigers over de hele wereld dit verborgen juweel in Saoedi Arabië ontdekken.

Bekijk ook eens

Jolanda reisprof van het jaar

Reisprof Award naar Never Stop Travelling en de Saoedi Arabië Specialist Geweldig nieuws! Jolanda heeft de Reisprof Award gewonnen, bekroond als de beste reisagent van het jaar! Deze prestigieuze award erkent niet alleen haar vaardigheden als reisagent/ZRA, maar ook haar unieke benadering in de branche. Ze heeft bewezen zich te onderscheiden, niet alleen als reisagent/ZRA, […]

Madain Saleh: het verborgen wonder van Saoedi Arabië

Midden in de uitgestrekte woestijn van Saoedi Arabië ligt een verborgen juweel dat eeuwenoude geschiedenis combineert met een uniek natuurlandschap: Madain Saleh, ook wel bekend als Al-Hijr. Deze magische plek, gelegen nabij het historische stadje Al Ula, wordt vaak de “Petra van Saoedi Arabië” genoemd. Madain Saleh is het eerste UNESCO-werelderfgoed van het land en […]

Saoedi Arabië Specialist en verantwoord reizen

Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mens, milieu, natuur en cultuur, zodat de vakantie niet alleen voor jou bijzonder is, maar dat ook komende generaties kunnen genieten van aantrekkelijke bestemmingen. Of het nu gaat om vakanties waarbij je actief bent in de ongerepte natuur, de lokale cultuur ervaart, nieuwe mensen ontmoet […]

De Saoedi Arabië Specialist is onderdeel van Never Stop Travelling bv, een zelfstandige reisorganisatie en is aangesloten bij United Travel; de franchiseorganisatie voor zelfstandige reisadviseurs. Alle boekingen worden ondergebracht bij United Travel (ANVR 5471, Calamiteitenfonds en SGR 3642).

Vandaag nog jouw Saoedi Arabië avontuur boeken?

  • Je specialist in maatwerk reizen
  • Thuis in Saoedi Arabië
  • We werken samen met lokale partners
IATA in PNG
21 gouden reistips

Goed voorbereid op reis?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang de 21 gouden reistips helemaal gratis!

©2024 De Saoedi Arabië Specialist

Goed voorbereid op reis?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang de 21 gouden reistips helemaal gratis!