Internationaal Rijbewijs

< Terug naar overzicht

Direct verder naar:

Deel deze informatie

Goed voorbereid op reis?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang de 21 gouden reistips helemaal gratis!

Een internationaal rijbewijs (IRB) is een officieel document dat in veel landen vereist of aanbevolen is naast je reguliere rijbewijs wanneer je in het buitenland gaat autorijden. Hier zijn enkele redenen en situaties waarin je een internationaal rijbewijs (IRB) zou moeten aanschaffen:

Vereisten van het land waar je gaat rijden

Sommige landen buiten Europa, zoals Japan, en bepaalde landen in Afrika en Azië, eisen een internationaal rijbewijs in combinatie met je nationale rijbewijs.

Zelfs als het land je nationale rijbewijs accepteert, kan het hebben van een IRB handig zijn bij het huren van een auto of bij verkeerscontroles.

Talen en duidelijkheid

Een IRB is een vertaling van je nationale rijbewijs in meerdere talen (vaak 10 talen), wat handig is in landen waar jouw rijbewijs niet in een gangbare taal is. Dit kan communicatie met de politie of verhuurbedrijven vergemakkelijken.

Autoverhuur

Veel internationale autoverhuurbedrijven vragen om een internationaal rijbewijs, vooral in niet-Engelssprekende landen. Zelfs als het niet wettelijk verplicht is, vereisen verhuurbedrijven het soms als een extra maatregel.

Bescherming bij ongevallen of problemen

In het geval van een ongeval of verkeersboete kan een IRB helpen om juridische complicaties te voorkomen en je positie als bestuurder te versterken, omdat het aantoont dat je legaal rijbevoegd bent.

Wanneer aanvragen?

Het is verstandig om je internationaal rijbewijs aan te vragen voordat je naar het buitenland vertrekt. Je kunt dit in Nederland doen bij de ANWB-winkels. De aanvraag kan meestal direct worden afgehandeld, maar het is handig om dit ruim voor je vertrek te doen om verrassingen te voorkomen.

NL Rijbewijs in Saoedi Arabië

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Saoedi Arabië, ook bij het huren van een voertuig. Wij raden aan om voor de zekerheid een IRB (internationaal rijbewijs) model 1968 mee te nemen in verband met mogelijke taalproblemen maar het is geen verplichting.

Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs, een recent adresbewijs en één of twee recente pasfoto’s mee. Je krijgt het IRB direct mee.

Neem naast het IRB altijd je Nederlandse rijbewijs mee, men kan ernaar vragen.

Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Wij informeren je tijdig over eventueel afwijkende voorwaarden.

Modellen internationale rijbewijzen

Model 1968 met grijze omslag (€ 24,95*) = drie jaar geldig
Model 1949 met grijze omslag (€ 18,95*) = een jaar geldig
Model 1926 met witte omslag (€ 18,95*) = een jaar geldig (alleen nog geldig in Somalië)

* Prijspeil 2024

Je dient een IRB persoonlijk aan te vragen in een ANWB-winkel. Een IRB kan niet online worden aangevraagd. Voor het aanvragen van een IRB dien je Nederlands ingezetene te zijn. Dit kan gecontroleerd worden in de winkel door middel van een recent adresbewijs. Je neemt de volgende zaken mee voor de aanvraag van een internationaal rijbewijs:

  • Een recent adresbewijs, zoals bijvoorbeeld een recente rekening van het energiebedrijf, een recent bankafschrift of een brief van de overheid met naam, adres en datum.
  • Je geldige Nederlandse rijbewijs (of een ander geldig rijbewijs afgegeven in één van de EU landen).
  • Eén óf twee recente pasfoto’s mee naar de ANWB-winkel. Wanneer je door meerdere landen reist, kan het voorkomen dat je twee verschillende IRB’s nodig hebt.

Je krijgt het IRB direct mee.

Saoedi Arabië Specialist
Je schaft een internationaal rijbewijs aan als je naar een land gaat waar het verplicht of aanbevolen is, en als je problemen met de taal of autoverhuur wilt vermijden.

Bekijk ook eens

Jolanda reisprof van het jaar

Reisprof Award naar Never Stop Travelling en de Saoedi Arabië Specialist Geweldig nieuws! Jolanda heeft de Reisprof Award gewonnen, bekroond als de beste reisagent van het jaar! Deze prestigieuze award erkent niet alleen haar vaardigheden als reisagent/ZRA, maar ook haar unieke benadering in de branche. Ze heeft bewezen zich te onderscheiden, niet alleen als reisagent/ZRA, […]

Sakaka, een historisch avontuur

In het noordwesten van Saoedi Arabië, waar uitgestrekte woestijnen en groene oases samenkomen, ligt de oude stad Sakaka. Sakaka, gelegen in de provincie Al-Jawf, is een bestemming die nog niet op de toeristische radar staat, maar rijk is aan geschiedenis, cultuur en avontuur. De stad is een poort naar eeuwenoude beschavingen, indrukwekkende archeologische vondsten en […]

Wat houdt een studiereis/fam trip in?

Reiskennis verbreden Om onze klanten op de juiste wijze te kunnen voorzien van up-to-date informatie gaan we regelmatig op studiereizen of famtrips maar wat houdt dat nu precies in? Een studiereis en een fam trip (familiarization trip) zijn beide georganiseerde reizen, maar ze dienen verschillende doelen en hebben verschillende doelgroepen: Studiereis Dit is vaak een […]

De Saoedi Arabië Specialist is onderdeel van Never Stop Travelling bv, een zelfstandige reisorganisatie en is aangesloten bij United Travel; de franchiseorganisatie voor zelfstandige reisadviseurs. Alle boekingen worden ondergebracht bij United Travel (ANVR 5471, Calamiteitenfonds en SGR 3642).

Vandaag nog jouw Saoedi Arabië avontuur boeken?

  • Je specialist in maatwerk reizen
  • Thuis in Saoedi Arabië
  • We werken samen met lokale partners
IATA in PNG
21 gouden reistips

Goed voorbereid op reis?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang de 21 gouden reistips helemaal gratis!

©2024 De Saoedi Arabië Specialist

Goed voorbereid op reis?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang de 21 gouden reistips helemaal gratis!