Avontuurlijke Self-Drive reis door Saoedi Arabië

< Terug naar overzicht

Direct verder naar:

Deel deze informatie

Goed voorbereid op reis?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang de 21 gouden reistips helemaal gratis!

Een reis van kust tot woestijn

Saoedi-Arabië is een land dat zijn deuren steeds verder opent voor de wereld, en het ontdekken van dit mysterieuze land per auto biedt een avontuur dat bol staat van contrasten, diversiteit en adembenemende landschappen. Van de levendige kust van de Rode Zee tot het hart van de woestijn, en van eeuwenoude steden tot moderne metropolen, een self-drive rondreis door Saoedi-Arabië neemt je mee op een onvergetelijke reis door tijd en cultuur. In deze uitgebreide blog neem ik je mee op een avontuur langs enkele van de meest iconische en verborgen plekken van dit fascinerende land.

Jeddah – De bruisende havenstad aan de Rode Zee

Je avontuur begint in Jeddah, de kosmopolitische stad aan de westkust van Saoedi-Arabië. Jeddah is de toegangspoort tot de Rode Zee en biedt een mix van moderniteit en traditionele charme. Start je verkenning in Al-Balad, het historische centrum van Jeddah. Deze wijk staat bekend om zijn smalle straatjes, oude Ottomaanse huizen met prachtige houten balkons (Roshan), en levendige markten. Al-Balad is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en biedt een fascinerende blik op de geschiedenis van de stad. Bezoek de Nassif House, een historisch museum dat inzicht geeft in het leven van Jeddah in de 19e eeuw.

Een ander hoogtepunt van Jeddah is de Corniche, een lange boulevard die langs de kustlijn loopt. Hier kun je een avondwandeling maken, genieten van de verfrissende zeebries, en de spectaculaire King Fahd Fountain bewonderen, de hoogste fontein ter wereld.

Geen reis naar Jeddah is compleet zonder een duik in de Rode Zee. De kust van Jeddah staat bekend om zijn kristalheldere water en kleurrijke koraalriffen. Of je nu kiest voor snorkelen of duiken, de onderwaterwereld van de Rode Zee zal je versteld doen staan met zijn rijke biodiversiteit.

Mekka – De spirituele hartslag van de Islam

Na een verkwikkende tijd in Jeddah, is het tijd om koers te zetten richting Mekka, de heiligste stad van de islam. Voor niet-moslims is de stad zelf niet toegankelijk, maar de omgeving biedt indrukwekkende landschappen en spirituele rustpunten. Als je moslim bent, dan is een bezoek aan de Kaaba in de Grote Moskee een absolute must. Dit is het spirituele hart van de islam en een plek waar miljoenen pelgrims jaarlijks samenkomen voor de Hajj. De sereniteit en spiritualiteit die je hier ervaart, zijn onvergetelijk.

Voor niet-moslims biedt de nabijgelegen Arafat-berg een uitstekende gelegenheid om het landschap te verkennen en de historische betekenis van deze plek te ervaren. De berg is een cruciale locatie tijdens de Hajj, waar pelgrims samenkomen voor gebed en bezinning.

Taif – De rozenstad in de bergen

Vanuit Mekka naar Taif, een stad die bekend staat om zijn rozen en zijn koele bergklimaat. Gelegen op een hoogte van ongeveer 1.800 meter in het Sarawat-gebergte, biedt Taif een verfrissende ontsnapping aan de hitte van de lager gelegen gebieden. Bezoek de uitgestrekte rozentuinen van Taif, waar in het voorjaar miljoenen rozen bloeien. Deze rozen worden gebruikt om de beroemde Taif-rozenolie te produceren, een luxeproduct dat wereldwijd wordt gewaardeerd. In april wordt hier het jaarlijkse Rozenfestival gehouden, waar je de rozenproductie van dichtbij kunt zien.

Een ander hoogtepunt in Taif is de rit met de kabelbaan naar de top van de Al Hada-berg. De kabelbaanrit biedt adembenemende uitzichten over de bergen en valleien, en eenmaal boven kun je genieten van het koele klimaat en de serene omgeving.

Yanbu – Van historische haven tot ongerepte stranden

Vanuit Taif naar de kuststad Yanbu, een stad met een rijke geschiedenis als een van de belangrijkste handelscentra aan de Rode Zee. Yanbu is verdeeld in twee delen: Yanbu Al-Bahr (de kust) en Yanbu Al-Nakheel (het binnenland), elk met zijn eigen charme.Begin je verkenning in Yanbu Al-Balad, het oude stadsdeel, waar je door de smalle straatjes kunt wandelen en de historische haven kunt verkennen. Deze haven was ooit een belangrijk knooppunt voor handelaren en pelgrims die naar Mekka reisden.

Yanbu is ook een perfecte plek om te genieten van de prachtige stranden van de Rode Zee. Breng een dag door aan het Al Nawras-strand, waar je kunt zwemmen, zonnebaden, en snorkelen in het heldere water. Voor duikliefhebbers biedt Yanbu enkele van de meest ongerepte koraalriffen in de regio.

Medina – De verlichte stad

Op naar Medina, de tweede heiligste stad in de islam. Hoewel niet-moslims de centrale delen van Medina niet kunnen betreden, zijn er genoeg bezienswaardigheden in de omgeving die een bezoek waard zijn. Bezoek de Quba-moskee, de eerste moskee ooit gebouwd door de profeet Mohammed. Deze moskee ligt iets buiten het centrum van Medina en is toegankelijk voor moslims. De serene sfeer en de prachtige architectuur maken het een plek van grote spirituele betekenis.

Een andere interessante plek is de berg Uhud, net buiten Medina, waar de historische Slag bij Uhud plaatsvond. Deze plek biedt niet alleen een glimp van de islamitische geschiedenis, maar ook een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende woestijn.

Al Ula – Het verborgen wonder van Saoedi-Arabië

Al Ula, een van de meest fascinerende en mysterieuze plekken in Saoedi-Arabië. Al Ula is een oude oase die bekend staat om zijn spectaculaire rotsformaties en historische bezienswaardigheden, waaronder de uitgehouwen graven van Hegra (Mada’in Salih), een UNESCO-werelderfgoed.

Hegra is het best bewaarde geheim van Saoedi-Arabië en een plek die doet denken aan Petra in Jordanië, maar dan zonder de drukte van toeristen. De uitgehouwen graven en monumenten (111 stuks), die dateren uit de Nabateese tijd, zijn ongelooflijk goed bewaard gebleven en bieden een unieke blik op de geschiedenis van het gebied.

Naast Hegra, kun je ook de Elephant Rock bezoeken, een natuurlijke rotsformatie in de vorm van een olifant, die een van de meest iconische bezienswaardigheden van Al Ula is. De omliggende woestijn biedt ook uitstekende mogelijkheden voor kamperen onder de sterrenhemel.

Tabuk – De poort naar het Noorden

Vanuit Al Ula zet je koers naar Tabuk, een stad die vaak wordt gezien als de poort naar het noorden van Saoedi-Arabië. Tabuk heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Byzantijnen en de Ottomaanse periode. Bezoek het Tabuk Fort, een historisch fort dat een belangrijk cultureel erfgoed is van de stad. Het fort dateert uit de 16e eeuw en biedt inzicht in de militaire geschiedenis van het gebied. De stad zelf heeft een levendige soek waar je kunt wandelen en traditionele ambachten kunt kopen.

De regio rond Tabuk is ook de thuisbasis van enkele van de meest spectaculaire natuurlijke landschappen van Saoedi-Arabië. Maak een excursie naar Wadi Al Disah, een schilderachtige vallei met torenhoge kliffen en palmbomen. De rit naar deze verborgen parel voert je door smalle kloven en langs adembenemende uitzichten.

Sakaka – Het land van de oases

Vanuit Tabuk rijd je verder naar het oostelijke deel van het land, naar Sakaka in de provincie Al Jawf. Sakaka is een stad omgeven door vruchtbare oases en is een belangrijk landbouwgebied in Saoedi-Arabië. Bezoek het indrukwekkende Marid Fort, dat hoog boven de stad uittorent en een prachtig uitzicht biedt over de omliggende oases en palmbossen. Dit fort is duizenden jaren oud en een van de meest historische bezienswaardigheden in de regio.

Op korte afstand van Sakaka ligt Dumat Al-Jandal, een historische stad met belangrijke bezienswaardigheden zoals het Qasr Al-Marid kasteel en de Umar-moskee. Deze plekken bieden een fascinerende kijk op de vroege islamitische architectuur en cultuur.

Hail – De stad van poëzie en rotstekeningen

Hail, een stad die bekend staat om zijn rijke poëtische tradities en zijn nabijheid tot enkele van de oudste rotstekeningen ter wereld.

Bezoek het A’arif Fort, gelegen op een heuveltop met een panoramisch uitzicht over de stad. Dit fort is een van de symbolen van Hail en biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis van de regio.

Op korte afstand van Hail ligt het Jubbah Paleolithic Rock Art Reserve, een UNESCO-werelderfgoedlocatie met rotstekeningen die duizenden jaren oud zijn. Deze tekeningen bieden een unieke blik op het leven van de vroege menselijke bewoners van de regio.

Qassim – Het hart van de Saoedische dadelplantages

Vanuit Hail zet je je reis voort naar Qassim, een provincie beroemd om zijn enorme dadelplantages. Qassim is het centrum van de Saoedische dadelproductie, en een bezoek aan een dadelboerderij is een absolute must.

Bezoek de hoofdstad Buraidah, waar je de levendige dadelmarkten kunt verkennen en verschillende soorten dadels kunt proeven. Elk jaar wordt hier het Dadel Festival gehouden, waar je kunt zien hoe dadels worden geoogst, verwerkt en verkocht. In Buraidah kun je ook het Al-Qassim Regionaal Museum bezoeken, waar je meer te weten komt over de cultuur en geschiedenis van de regio. De musea in deze regio bieden een rijk inzicht in het traditionele Saoedische leven en de evolutie van de landbouw in het gebied.

De Buraidah Kamelenmarkt in Saoedi-Arabië is een van de grootste en bekendste kamelenmarkten ter wereld. Gelegen in de provincie Al-Qassim, trekt de markt kopers en verkopers uit de hele regio. Hier worden duizenden kamelen verhandeld, variërend van racekamelen tot melk- en vleeskamelen. De markt heeft een diep cultureel belang en biedt een traditionele handelsomgeving, vaak met levendige veilingen. Naast handel is de markt ook een toeristische attractie, waar bezoekers de rijke cultuur van kamelenhandel in Saoedi-Arabië kunnen ervaren.

Ushaiger – Een stap terug in de tijd

Op weg naar Riyad maak je een tussenstop in Ushaiger, een van de best bewaarde traditionele dorpen in Saoedi-Arabië. Dit pittoreske dorp, gelegen in de Najd-regio, biedt een authentieke kijk op het Saoedische leven van eeuwen geleden. Ushaiger is een openluchtmuseum op zichzelf, met zijn lemen huizen, smalle steegjes, en indrukwekkende architectuur. Bezoek het Ushaiger Heritage Village, waar je kunt wandelen door het dorp en het lokale museum kunt bezoeken, dat een schat aan informatie biedt over de geschiedenis en cultuur van het dorp en de regio.

Riyad – De moderne metropool

Je self-drive rondreis door Saoedi-Arabië eindigt in de hoofdstad, Riyad. Deze stad is het economische en culturele centrum van het land en biedt een mix van traditionele en moderne bezienswaardigheden. Begin je verkenning in het historische Masmak Fort, een symbool van de eenwording van Saoedi-Arabië. Het fort herbergt een museum dat de geschiedenis van Riyad en de Saoedische staat documenteert.

Bezoek ook Diriyah, de oorspronkelijke thuisbasis van de Saoedische koninklijke familie en een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Hier kun je wandelen door de gerestaureerde lemen gebouwen en leren over de rijke geschiedenis van de Saoedische dynastie.

Sluit je reis af met een bezoek aan de iconische Kingdom Tower, een van de hoogste gebouwen in Saoedi-Arabië. De Sky Bridge biedt een adembenemend uitzicht over de stad en is de perfecte plek om je avontuur af te sluiten.

Riyadh Boulevard is een levendig entertainment- en winkelgebied in de hoofdstad van Saoedi-Arabië, Riyadh. Het is een populaire bestemming voor zowel locals als toeristen, met een breed scala aan restaurants, winkels, en amusementsopties, zoals live shows en attracties. Riyadh Boulevard komt vooral tot leven tijdens het Riyadh Seizoen, een jaarlijks evenement met festivals en activiteiten die bezoekers van over de hele wereld trekken.

“The Edge of the World” het onbekende paradijs van Saoedi-Arabië

Ver weg van de bruisende steden van Saoedi-Arabië ligt een van de meest indrukwekkende en betoverende natuurwonderen van het koninkrijk: “The Edge of the World” (Jebel Fihrayn). Deze adembenemende kliffen, die abrupt uit de woestijn oprijzen, bieden een panoramisch uitzicht dat letterlijk het gevoel geeft dat je aan de rand van de aarde staat. Dit blog neemt je mee op een reis naar deze afgelegen plek, waar de stilte van de woestijn en het oneindige uitzicht je zintuigen prikkelen.

Een onvergetelijke reis door het land van de zandduinen en oases

Een rondreis door Saoedi-Arabië biedt een unieke kans om het hart van dit fascinerende land te ontdekken. Van de levendige kust van de Rode Zee tot de serene oases in het binnenland, van heilige steden tot moderne metropolen, deze reis zal je een dieper begrip geven van de cultuur, geschiedenis en diversiteit van Saoedi-Arabië. Elk deel van het land heeft zijn eigen unieke charme en biedt onvergetelijke ervaringen die je nog lang zullen bijblijven. Dus start de motor, voel de vrijheid van de open weg, en bereid je voor op een avontuur dat je nergens anders ter wereld zult vinden.

De Never Stop Travelling avonturen in Saoedi Arabië

Wil je meer zien en lezen over deze unieke bestemming, kijk dan snel HIER.
Saoedi Arabië Specialist

Bekijk ons fotoboek

Self-drive rondreis door Saoedi-Arabië is meer dan een reis; het is een ontdekkingstocht door een van de meest intrigerende landen ter wereld.

Bekijk ook eens

Paspoort, ID en het Visum

Minimale geldigheidsduur van het paspoort In Saoedi Arabië is het vereist dat je paspoort nog zes maanden geldig is na het verlaten van het land. Houd hiermee rekening zodra je je reis gepland hebt en indien nodig tijdig een ander paspoort aanvragen. Altijd met je actuele paspoort het visum aanvragen dus niet eerst je visum […]

Wat houdt een studiereis/fam trip in?

Reiskennis verbreden Om onze klanten op de juiste wijze te kunnen voorzien van up-to-date informatie gaan we regelmatig op studiereizen of famtrips maar wat houdt dat nu precies in? Een studiereis en een fam trip (familiarization trip) zijn beide georganiseerde reizen, maar ze dienen verschillende doelen en hebben verschillende doelgroepen: Studiereis Dit is vaak een […]

Vision 2030: Saoedi Arabië op weg naar een vernieuwde toekomst

Saoedi Arabië, een land dat lange tijd bekendstond om zijn immense olievoorraden en traditionele karakter, staat op het punt van een revolutionaire transformatie. De architect van deze ambitie is het koninklijke programma Vision 2030, gelanceerd in 2016 door kroonprins Mohammed bin Salman. Deze gedurfde en grootschalige strategie wil Saoedi Arabië omvormen van een olie-afhankelijke economie […]

De Saoedi Arabië Specialist is onderdeel van Never Stop Travelling bv, een zelfstandige reisorganisatie en is aangesloten bij United Travel; de franchiseorganisatie voor zelfstandige reisadviseurs. Alle boekingen worden ondergebracht bij United Travel (ANVR 5471, Calamiteitenfonds en SGR 3642).

Vandaag nog jouw Saoedi Arabië avontuur boeken?

  • Je specialist in maatwerk reizen
  • Thuis in Saoedi Arabië
  • We werken samen met lokale partners
IATA in PNG
21 gouden reistips

Goed voorbereid op reis?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang de 21 gouden reistips helemaal gratis!

©2024 De Saoedi Arabië Specialist

Goed voorbereid op reis?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang de 21 gouden reistips helemaal gratis!